torsdag 30 september 2010

CD-fodral till mor

Eftersom min mor inte läser så mycket men lyssnar desto mer på CD-böcker, så ville hon gärna ha ett fodral till CD-skivor istället för till böcker. Efter lite klurande fuskade jag till ett sånt här:




Fodralet har 3 fack inuti som är gjorda i flanell för att vara snällt mot skivor. Facken är stora nog att rymma skivor i pappers- eller plastficka. Stängningen på fodralet fick bli kardborre.

Historien om en gammal duk...

När Lukas var liten hittade jag en fin duk på Indiska som jag ville sy något av, så här såg den ut innan jag gav mej på den med saxen:


Jag började med att sy en ringsjal:

Nästa grej blev en ergonomisk bärsele (typ en sånhär) där jag även använde en ribbad löpare från indiska:

(Om någon vet var dessa bärredskap finns idag så hör gärna av er, jag har inte sett från dom sen jag sålde dem...)

Resten av duken har sedan dess legat orörd...tills idag när jag råkade rycka fram den ur en tygbunt!

Efter några tankevurpor och lite slit med symaskinen som inte vill sy rakt (bra att ha nått att skylla på...) så blev det tillslut ett pocketfodral till grannkäringa Sofia! Istället för knapp och snodd sydde jag spännet av nappa som går hela vägen runt fodralet. S:et är också i nappa.

onsdag 29 september 2010

Pocketfodral till syrran

Jag har fortfarande inte mina kantband hemma, så tills jag har det testar jag andra lösningar. Detta pocketfodralet har jag tänkt att Itis ska få:

Jag har här sytt ihop ett innertyg och ett yttertyg räta mot räta och vänt ut och in. Sen har jag sytt på knapp, snodd och applikation på rätt ställe innan jag vikt in kortsidorna (för att göra fickor som ska hålla pärmen) och sen sytt längst hela långsidorna. Häpp!

Ska snart hämta hem kantbandet tänker jag :-)

lördag 25 september 2010

Pocketfodral!

Idag råkade jag snubbla över en site med fodral för pocketböcker och tänkte att det vore ju kul att fuska ihop! Jag började med att surfa fram bra tillklippningsmått från rinosyr, sen var jag igång! Första stora fusket var att jag valde att sy overlocksöm runt kanterna istället för att sy på kantband (eftersom jag inte hade mina kantband hemma...yeah!)
I slutänden blev det ändå ett pocketfodral, om än lite onödigt trångt, som ska få flytta till Annika!

Utsidan:
Insidan med bok i (Vägar till visdom f.ö.):
Framsidan:
Detalj:

Applikationerna består i en bit spets som sytts fast med lite små glaspärlor emellanåt, en blå knapp och ett A som jag målat dit med textilfärg och sen broderat runt. En besvikelse var att jag inte hade något fint resårband i passande färg så det fick bli vanligt resårband.

fredag 24 september 2010

Vändbara brallor

Sist jag sydde vändbara brallor var för nästan exakt 2 år sen, de är bloggade här.
I det inlägget finns även länk till en tutorial för hur man går till väga, det är lite meck med att inte få några synliga sömmar!

Utsidan i lila babycord:Fodersidan i ljusblå camotrikå:

torsdag 9 september 2010

Mer monster

Skulle egentligen ta mig i kragen och städa lite i röran som uppstått när vi varit sjuka, men så fick jag syn på Lukas cylinderformade kudde som fortfarande, efter flera år, inte har något överdrag.
Så jag tog med den ner till pysselrummet och gav den en monsterdräkt matchande Lukas stol (i föregående inlägg).

En sån här stygging blev det:

Pälsen är syntetpäls från tygfabriken. Ändarna är sydda i vanligt svart bomullstyg. Applikationen är utklippta filtbitar som limmats fast med textillim.

onsdag 8 september 2010

En stol till och fusklappade byxor

Igår hade jag ett ärende till Karlstad och passade på att titta in på tygfabriken.
Fick tag på grön syntetpäls (bland annat, hehe) och fixade genast Lukas stol så han fick se den när han, Nemi och deras pappa tittade in på eftermiddagen.


Igår när jag trampade runt i svampskogen blev jag påmind av mygg och brännässlor att jag borde laga de två nya hål som blivit i mina favoritjeans. De har varit med om en hel del nu och denna gången blev det grönt IKEA-tyg som fick stå till tjänst.

måndag 6 september 2010

Pimpad snurrstol

Lukas och Nemi har fått varsin snurrstol i present av mormor och morfar.
Det är IKEA-stolen RUDOLF som ser ut såhär på IKEAs hemsida:

Men Nemis stol ser numera ut såhär hos oss:

Lukas stol ska också få ny frisyr bara jag kommer iväg till tygfabriken och köper mer syntetpäls!

Tillvägagångssättet var enkelt, jag klippte ut pälsen lite större än sitsen. Sen sydde jag runt hela kanten med overlock och la samtidigt med ett snöre så att det hamnade innanför sömmen som i en kanal. På det sättet kunde jag sen dra ihop snöret riktigt hårt så att det tightade till runt hela sitsen och knyta det där.