måndag 29 september 2008

Vad ritar Nemi?

Jag skev tidigare inlägget om min konstnär Nemi!
Spelade in en film på när hon ritade lite häromdagen, vet inte vad det föreställer men det ser iallafall ut som att hon ritar något! Hon är 1,5 år!



(Katterna och det andra kraffset har jag hjälpt henne med tidigare ;-) )

I övrigt har overlocken och nästan alla tyger åkt ner i flyttkartonger, vi har nu bara lite drygt en månad kvar i Dyvelsten, sen flyttar vi upp till Rudskogen!!
En skillnad från förut är att jag och ungarna flyttar dit och Jonas letar upp något annat...sorgligt men endel saker råder man inte över....

söndag 21 september 2008

Mösspremiär

Idag har Lina varit här med Irma, vi har kikat på våra byggen och hann även med att sy lite. Två prototypmössor och sen slutresultatet, en mössa till Irma:

Hon är utan tvekan den sötaste Irmalottan i hela världen!!!

Vilken miss med kaninklänningen

Sydde ju en kaninklänning för ett tag sen...nu är den tvättad och muddarna färgade av sej på kanintyget!! Det var inte alls kul, får nog köpa textilfärg och färga hela klänningen röd eller nått.

FrihetsguNemin:


TrollNemi:

På bilder ovan har Nemi en mössa på sej som ja sydde på skoj när hon var bääbis,
såhär såg det ut då:

fredag 19 september 2008

En trebent mus!

Det blir inte mycket sytt nu, det är så mycket annat, både att göra och att tänka på.
Inte blir mitt snurriga liv mindre snurrigt att Lukas imorse tog ett skumgummisvärd och dubbade mej till mus. Sen skar han benet av mej så nu är jag en trebent mus tydligen.

Får mer om vad som händer i livet nu, besök husbloggen!

Sen lägger jag in lite saker jag sytt tidigare och som jag har lust att sy mer av nu när det är höst.
Först ut är drakhuva i fleece, jättebra som ofodrade på hösten och fodrade på vintern:


Mjuka varma fleecetossor för inomhusbruk på små bebisfötter:


Första paret älgtossor, älgen har blivit lite av min egen designgrej sen jag började rita den när jag gick i skolan:


Andra paret älgtossor:


En fleecefodrad camojacka jag sydde till Lukas när han var...1,5 år kanske:



Tänk om jag bara kunde hitta en webbutik som säljer tid...hinner inte med att springa på stan å leta i butikerna!

onsdag 17 september 2008

Gamla fulisar

För längesen, ja det var nog när Nemi var bebis, sydde jag ett gäng "fulisar" i filt. De är väldigt enkla att sy:

Man ritar en figur nästan hur som helst, klipper ut den med lite sömsmån, syr runt kanten men lämnar en liten öppning, vänder den ut och in och fyller med t.ex riskorn, tråcklar ihop öppningen (förslgsvis med garn som även kan fungera som hår), sen är det bara att brodera, klistra eller rita dit ögon och sånt man vill dekorera med. Alternativt syr man dit dekorationen innan man syr ihop delarna på figuren. Tänkt på att säkra så att inga smådelar lossnar om små barn ska få leka med fulisarna.


Den gröna figuren har min sambo Jonas designat ;-)

(Anledningen till att de helt plötsligt publiceras nu är att jag fått förfrågan att visa bilder på dem på EcSwedens forum.)

måndag 15 september 2008

Fler napphållare och ett nyckelband

Klart min favoritbrorson (egentligen Jonas brorsas son då men det gills ändå!) Melwin ska hålla ordning på sina nappar också! Hoppas han tycker om dom trots att de inte är varken bruna eller orangea ;-P


Mamma Maria fick ett nyckelband på köpet!

lördag 13 september 2008

Blöjfodral och napphållare

Idag har Lina och Irma varit här så då blev det lite gasande på symaskinen igen.
Overlocken strejkade av någon anledning, drog sönder trådar och klippte tyget riktigt illa :-(
Men Pfaffen var lite snällare, den tjorvade bara till sig ibland och ville inte sy långa sömmar utan gav upp efter vägen, men det funkade ändå! (Hux flux var klockan 19 och Nemi som egentligen ska nattas då hade fortfarande inte fått någon kvällsmat, man skulle nog ha en mat&sov-klocka.)

Det blev ett blöjfodral som vi länge pratat om att testsy i samma kanintyg från Åhlens som Lina sytt sängkläder till Irma i. Jag tycker nog kanske inte att det blev så jättebra men vi har idéer på att förbättra det, vi får se om och när det blir av :-)


Fodralet är sytt på samma sätt som näsduksfodralen men här stoppar man in blöjor på var sida och viker ihop istället. Några bitar kardborre håller ihop fodralet och det är tänkt att det ska vara lätt att använda med en hand (eftersom man inte får men en behövlig extra arm när man föder barn utan istället kommer det med en helt oanvändbar moderkaka...).

Som ni ser behövdes det en matchande napphållare till fodralet också, denna gången med tryckknapp istället för snodd. Jag köpte ett gäng hängslen på Tradera som jag började slakta, får ut 4 napphållare och ett par resårband av varje hängsle ju ;-)

tisdag 9 september 2008

Hej tjejer!

Mina tjejer på jobbet verkar hålla ögat på min blogg rätt duktigt. Helena t.ex, som sitter i samma rum som mej, Hej på dej! Nu har jag gjort ett näsduksfodral till dej som du kan ha på resan ifall jag lyckats smitta dej med snor ;-)

Den andra är till Slavica, hej på dej! Vet inte hur ofta du läser men när du läst kan du ju komma till mej och hämta ditt näsduksfodral ;-)

Modellen är inte samma som jag sytt tidigare utan inspirerade av linafelicia (beskrivning på sjalbarnsforumet). Yttertyget är en fyndad stuv på Åhlens som kostade 18kr för 1,20m.
Fodret är ett enkelt lilarosa tyg från Stoff&Stil.

lördag 6 september 2008

Bernina 2000 D

För ett par år sen fick jag äntligen tummen ur och köpte denna obetydligt begagnade overlock på Blocket. Tror den kostade 4000kr och jag fick med 8 koner tråd, flera olika pressarfötter, uppsamlingstråg, dekortråd mm. Väl värt pengarna tycker jag! Det enda jag saknar är täcksöm, det hade jag gärnat vela ha.

Maskinen, en fyrtrådig Bernina 2000D:

Uppsamlingstråget för avklippta tygremsor, här kan man även
se de sömmar som maskinen behärskar (ska göra iaf):

På insidan av luckan sitter utbytesnålar, skruvmejsel, pincett, nålträdare och en borste med nålhållare i skaftet som hjälp när man ska byta nålar.

Maskinen är lätträdd så länge man inte slaviskt försöker tolka och följa beskrivningen i handboken. Svärmor fick hjälpa mej första gången och lade trådarna helt annorlunda än jag uppfattat i beskrivningen, då funkade det!

På bilderna har jag plockat av en bit av arbetsytan på maskinen,
hoppas att jag vet vart den är...

Kaninklänning #2

Imorse satte jag igång med projekt Kaninklänning och tänkte att det var ju bättre att jag klippte och sydde först och städade sen, annars skulle det ju ändå bli smutsigt och klänningen skulle ju inte ta så lång tid....*himlar efterklokt med ögonen*
Det blev endel sytt, endel krånglande med maskiner och endel sprättande (vilket jag är ganska stolt över eftersom jag brukar vara för lat och istället nöjer mej med ett lite sämre resultat).
Nåväl, medan Nemi lekte voodoo på en geting:

satt jag och fuskade till denhär (Ni får stå ut med röda ögon på Nemi eftersom jag inte orkade starta upp photoshop och manuell rödögonfix i Microsoft Paint inte är någon höjadare enligt infälld bild.):


Nemi fortsätter med sitt voodoo och är allmänt snygg med klänning ovanpå vardagskläderna och
sin permanenta hockeyfrilla!



Mönster finns det inget, jag la en Blingoklänning ovanpå kanintyget och klippte efter. Mudden är i tunn jersey från Tyghandlarn och blev lite väl bred. Det var den jag fick sprätta för jag sträckte den inte nog när jag sydde på den vilket resulterade i att det såg mer ut som en strut runt halsen än en mudd, haha!
Annars är jag nöjd, ska nog sy en långärmad t-shirt i samma tyg som mudden samt ett par brallor i kanintyg eller tights i samma tyg som mudd och t-shirt...vad tycker ni?
Det får bli senare i vilket fall, nu måste här städas!

torsdag 4 september 2008

onsdag 3 september 2008

Fodrade muddbyxor

Marine som har bloggen Älsklingsbarn har gjort en jättebra tutorial på fodrade muddbyxor! Trodde först att jag korkat igen helt för jag läste och fattade inte ALLS hur det skulle gå till.
Men när jag väl provade och hade projektet framför mej så funkade det galant steg för steg!
(Jag tror att hela haken var att jag läste som att man skulle hämta inviket för benmudden genom andra byxbenet stället för mellan lagren på det andra byxbenet.)

Jag vågade dock inte börja använda något fint tyg så det blev i samma IKEA-tyg som sist och med en ljusblå camouflagetrikå som jag plockat bland stuvarna hos Ohlssons tyger.
Mudden har jag nog fått av mamma har jag för mej, en jättemjuk men ändå stadig muddväv!

Resultat:

Uppvikt mudd:
Avigan:
Vi får se om jag vågar mej på ett par i ett fint tyg!

Min konstnär!

Ända sen Nemi började rita (i ettårsåldern kanske) har hon ritat krumelurer istället för vilda streck, hon lägger ansiktet ganska nära för att kunna vara riktigt noga och sen krumelurar hon dit den ena knorren efter den andra. Hon älskar att "Iiita!" och tjatar om det hela dagarna nästan.
Såhär ser det ut, ett av hennes konstverk:


Hennes konstnärshemlighet (som klantiga morsan nu avslöjar på internet) bakom de lite tjockare strecken är att "doppa" pennan i ....SNOR! :

måndag 1 september 2008

Tittis tetra

Kom på att jag bommat att lägga upp tetranecessären jag gjorde till Titti i lördags.

Jag glömde den dock när jag träffade henne på Rudskogen så hon får få den senare.
Hängde på en kulkedja i blixtlåset för att "kläppen" var så liten och svår att greppa.
Vaxduken kommer från Tyghandlarn i Karlstad och blixtlåset från Östpendelns second hand.

Nemis nya brallor



Ännu en mobilbloggning och kvalitén är inte på topp, vi var upp tidigt imorse så jag hann sy klart prototypbyxorna som jag började med i lördags, det är en pösbralla i tunnt IKEA-tyg och med mudd i midja och ben. Nemi brydde sej inte om att de bara var en prototyp och ville ha dom på sej till dagmamman! Hon fick som hon ville med fick ha vanliga byxor under eftersom de är så tunna.

På bilden står hon nästan stilla medan Lukas hjälper henne på med ett par sandaler hon fått av kusin Emmi. Nästan stilla betyder nästan suddfria bilder....


Edit på kvällen:

Försökte mej på en fotografering igen på eftermiddan men resultatet blev typ det samma:


Haha, min lilla TokNemi! :-)

Näsduksfodral till dagmammorna

Lite mörk bild men det är min första mobil-bloggning.
Sydde dessa igår kväll för att kunna ge som höstpresent till vikariedagmamman idag och ordinarie dagmamman imorrn.
Det är näsduksfodral för engångsnäsdukar, kan verkligen behövas på höstkanten!