tisdag 23 mars 2010

Nemis barnkök

När Nemi fyllde 3 år (3:e mars) ville jag ge henne ett kök att leka i. Efter att ha sett fina hemgjorda barnkök på t.ex Styleroom var ett färdigköpt kök inte att tänka på, dessutom är de ju ganska dyra.
Lina ville göra ett kök till Irma också så vi styrde kosan mot IKEA och efter nån timme där samt några timmar hemma och på loppisar ser Nemis kök ut såhär:







Stommen är en Billy 80x106cm med två hyllplan för 295kr.
Vitrinluckan är en utgången modell som egentligen hört till Billys överhylla, för att kunna placera den på rätt ställe var jag tvungen att göra nya skruvhål.
Spisens front och ugnslucka är tagen från en Micki-spis som Nemi fått av mormor och morfar men som gått sönder. Den var därför perfekt för ändamålet. Jag fick kapa den till rätt höjd och skruva fast den med vinkeljärn. En bit av sidostycket kapade jag till och satte som mellanvägg för att dela ugnen från dicksbänkskåpet.
Spisplattorna är bara påmålade med svart hobbyfärg.
Diskbänken är ett tvådelat serveringsfat i rostfritt som jag hittat på loppis och försänkt i hyllplanet.
Belysningen över diskbänken är en batteridriven lampa med 3 dioder från IKEA.
Skenan ock krokarna är BYGEL Stång 55cm för 29kr och BYGEL S-krok för 19kr på IKEA.
Gardin, handdukar och grytlappar har jag sytt av IKEA's tyg BERTA Ruta för 59kr/m.
Kökstillbehören är en blandning av loppisfynd, gamla matförpackningar, en dockservis och produkter ur IKEA's leksaksserie DUKTIG.

Det som kan tänkas saknas är en blandare till diskbänken och någon kakelliknande dekor på väggen över diskbänken. Vi får se när det kan tänkas bli av.

måndag 22 mars 2010

Golv och tapeter i Nemis lekdockskåp

Nemi har tagit över Lukas feber så vi är hemma idag igen, denna gången gav vi oss på Nemis lekdockskåp (mer om det här). Vi rev och skrapade ut den orangea heltäckningsmattan som var i stora rummet på övervåningen och la in trägolv. Sen satte vi upp en snygg grön tapet. Nu ska det bara golv- och taklist till så går vi över på nästa rum sen. Jag behöver bara införskaffa mer material.
Både golv och tapet är inköpt på Panduro. Tapeten är ett dekorationsark som heter Country Needelwork och golvet är självhäftande plastfilm med trämönster som finns på metervara i varuhuset. Det var förvånansvärt enkelt att lägga plastfilmen som golv, det gick att ta bort den lätt om man lagt den lite fel och sen häftade den fint igen. Filmen är också såpass tunn att man lätt kan klä in t.ex trappstegen i en trappa som jag gjort i både trappan mellan över och undervåningen och på trappsteget mellan de två övre planen i olika nivå.

Och visst, i verkligheten hade inte träriktningen på trappstegen legat åt det hållet, men det blev snyggast i dockskåpet ändå :-)

onsdag 17 mars 2010

Spiderman!

Så klart Lukas ska få en Spindelmannen när Nemi fick en Hello Kitty.
Jag är själv grymt imponerad av av mitt arbete med denna figur som är gjord i fleece med maskinsydda dekorationer och ett broderi på bröstet. Jag började med att skissa upp konturerna på röd filt och sydde sen på spindelnätsdekorationerna, de blå fälten, ögonen samt broderade en spindel:
Sen la jag röd filt mot och sydde längs konturerna nästan hela vägen runt:
Jag var ärligt talat riktigt nervös när jag sen skulle vränga den och se om det blev bra efter att jag lagt så mycket arbete på dekorationerna i förväg. Men det blev riktigt bra så jag petade i stoppning och tråcklade igen sista biten. Klar!:
Lukas var också rejält nöjd och ville visa upp spindelmannen själv också:
Denna bild, som jag googlade fram, använde jag som inspiration:

Hello pyssel

Idag är jag hemma med barnen eftersom Lukas har feber, vi bestämde oss för att ha pysseldag eftersom det snart är påsk. Vi gick ut starkt med att brodera påsktavlor:
Tålamodet tröt efter en liten stund men jag tycker dom fixade det bra ändå, Nemis tavla till vänster med gult och blått och Lukas tavla till höger med gult och brunt:
Under tiden barnen pysslade satte jag igång att sy en Hello Kitty till Nemi, hon pratar så mycket om Hello Kitty och det enda hon har är en T-shirt som jag sytt på en Hello Kitty från en gammal trasig t-shirt som jag fick just för att sy om. Denna Hello Kittyn är sydd i vitt jeanstyg och har filtögon, filtnos och filtkläder och morrhåren är av broderigarn.
Nemi är asnöjd med sin nya Hello Kitty

Edit:
Jag känner att jag bara måste lägga till bilden på Hello Kittys onde tvilling; Hello Skrotis.
Det var första försöket där jag testade med velour och det visade sig ganska snart att det gick åt skogen. Nemi grät dock och bad mej sy klart den för hon "äääkaj dendär fula Hello Kittyn!"
Jag ville, av förklarliga skäl, inte visa upp den på bloggen först men kan inte låta bli nu ändå. Den sprider trots allt glädje här hemma då Nemi "ääkaj" den och sover med den inatt och jag skrattar var gång jag ser bedrövelsen :-)

måndag 15 mars 2010

Mönster till mensficka

Här kommer en tutorial på hur man syr min mensficka att ha bindor och tamponger i bl.a. Jag har använt mig av både overlock och vanlig symaskin med raksöm men självklart går det lika bra att bara använda vanlig symaskin.

Börja med att klippa till två bitar på 26x26cm, en i yttertyg och en i fodertyg:
Lägg dem räta mot räta och sy två motstående kanter.
Vänd rätan utåt och pressa kanterna lite så att de håller rätt form.
Vik sidorna in mot mitten:
Sy kortsidorna, var noga med att de invikta kanterna går ihop i mitten så att det inte blir någon glipa. Sy gärna några extra gånger fram och tillbaka där kanterna möts för att få bättre hållbarhet i skarven.
Vänt yttertyget utåt, nu ser det ut som ett stort näsduksfodral.
Knäppningen har jag provat att göra på lite olika vis, både med vanlig knapp och med tryckknapp. Hittills har jag haft lite dålig hållbarhet i mina tryckknappar så därför använder jag oftast vanliga knappar.
Klipp till två bitar på 5x11cm, en i yttertyg och en i fodertyg, till en knappflärp:
Lägg dem räta mot räta och sy längs båda långsidorna och en kortsida. Vänt rätan ut, det kan vara lite pilligt med så små bitar:
Vik in den öppna kanten ca 1 cm och sy fast den mot mensfickan, var försiktig så att du bara syr igenom bakstycket på mensfickan och inte syr igen öppningen. Sy sen knapphål i den lösa änden på knappflärpen:
Sy en söm över mitten på mensfickan och sen att par till på samma sida som knappflärpen är fastsydd på, för att dela av och göra små fack lagom för tamponger, tops eller vad man vill ha i dem:
Måtta ut med knappflärpen vart knappen ska sitta och sy dit den. Så här ser den färdiga mensfickan ut på utsidan när det är öppen:
Och här är den färdiga mensfickan:

Lycka till med era mensfickor!
Klicka på kategorin "mensfickor" i menyn till höger för att se andra mensfickor jag sytt.

Om ni använder mönstret får ni jättegärna höra av er och visa upp resultatet, det skulle vara jättekul att se! :-)